salut!

ACEST SITE ESTE UN PAMFLET SI TREBUIE TRATAT CA ATARE.

02.03.2011

9 lucruri pe care nu le stiai despre vise

De cele mai multe ori, visele sunt interpretate după... intuiţia bunicii. Specialiştii au însă explicaţii ştiinţifice, care te ajută să înţelegi mesajele transmise de creierul tău, prin vis.
Chiar dacă nu-ţi aminteşti nimic dimineaţă, să ştii că în fiecare noapte somnul tău este presărat cu vise. Primul episod durează cam cinci minute, iar ultimul poate dura chiar o oră.
Vreme de milenii, oamenii au încercat să le tălmăcească, să-şi ghicească viitorul în vise. Ce semnificaţii au aceste proiecţii ale minţii? Le putem controla? Le putem descifra?
Înveţi... visând
Dacă ai de învăţat pentru un examen, în loc să stai până târziu să toceşti, mai bine tragi un pui de somn când te simţi obosită.
Iată de ce: când creierul visează, te ajută să înveţi şi să rezolvi probleme, spun cercetătorii de la Harvard. Visele sunt metodele prin care creierul procesează, integrează şi înţelege informaţiile.
Nu toţi visăm colorat
Deşi circula la un moment dat părerea că doar nebunii visează colorat, nu este adevărat, este foarte normal. Doar 12% dintre oameni visează în alb/negru.
Restul visează în culori. Visele noastre sunt legate de evenimente de la şcoală, serviciu, experienţele sexuale, frustrări. Se pare că visele cu scene violente sunt de obicei în alb/negru şi impresionează mai mult decât cele colorate.
Visăm în episoade
Ţi s-a întâmplat să te trezeşti dintr-un vis atât de frumos că ţi-ai fi dorit să adormi la loc şi să-l continui? Ei bine, se poate! Stai nemişcată după ce te-ai trezit.
Nu trebuie să ţi se mişte niciun muşchi. Aşa vei rămâne într-o stare de semi-trezire câteva minute.
Cea mai bună metodă de a-ţi aminti ce-ai visat este ca, după trezire, să rămâi întinsă în aceeaşi poziţie în care ai dormit. Când îţi mişti corpul, te „deconectezi” de la visul pe care tocmai îl aveai.
Visele cu repetiţie
Ai un coşmar care se tot repetă? Mintea ta încearcă să-ţi transmită un mesaj. De exemplu, visele în care îţi rupi un dinte sau în care sunt rănite părţi ale gurii simbolizează cuvintele.
Interpretarea este „Fii atentă ce şi cum spui, îmbunătăţeşte-ţi modul de comunicare cu cei din jur”.
Dacă te visezi goală, poate însemna că eşti vulnerabilă sau că te jenezi de ceva, dar poate semnifica şi dorinţa ta de libertate, de a nu fi constrânsă de ceva.
Visele pot fi interpretate doar de psiholog, pentru că acelaşi element poate însemna o mulţime de lucruri, în funcţie de personalitatea şi de temerile fiecăruia.
Visezi doar ce ştii
Deseori visezi chipuri pe care nu le (re)cunoşti. De fapt, mintea ta nu inventează nimic, sunt feţe ale unor oameni pe care i-ai întâlnit cândva în viaţa reală, dar de care nu-ţi mai aminteşti.
De-a lungul vieţii, vedem zeci de mii de chipuri de oameni, aşa că în creierul noastru există o bază de date imensă.
Visatul previne apariţia psihozelor
Într-un studiu recent, se arată că subiecţii care au fost treziţi la începutul fiecărui vis, chiar dacă au dormit opt ore, au avut dificultăţi de concentrare, stări de iritabilitate, halucinaţii şi semne de psihoză după doar trei zile.
Când au fost lăsaţi să doarmă fără întreruperi, perioada de somn paradoxal (REM) a fost mai lungă, iar visele, mai multe.
Când dormi, eşti paralizat
Poate ţi se pare greu de crezut, dar atunci când dormi profund, corpul tău este într-o
stare asemănătoare paraliziei.
Starea de visare produce un hormon care te ajută să dormi. Neuronii transmit un semnal măduvei spinării şi corpul devine imobil.

Şi nevăzătorii visează
Persoanele care şi-au pierdut vederea după naştere pot vedea diverse imagini în vise. Cele care s-au născut oarbe visează, dar în visele lor sunt implicate celelalte simţuri: auzul, mirosul, atingerea şi stările emoţionale.
Stimulii externi influenţează visele
Fenomenul se numeşte „încorporarea somnului”. Îl trăim atunci când auzi în somn un zgomot din lumea înconjurătoare. De exemplu, când ţi-e sete, visezi că-ţi torni apă în pahar şi bei. Zgomotul apei care curge din sticlă îl auzi foarte clar în vis.
Curiozităţi
Când sforăi, nu visezi.
Copiii nu visează până la trei ani. După această vârstă, până la şapte-opt ani, au deseori coşmaruri.
Femeile însărcinate îşi amintesc mai multe vise decât restul oamenilor datorită schimbărilor hormonale care au loc în timpul sarcinii.
Oamenii s-au visat zburând din vremuri străvechi, înainte de inventarea avioanelor.
Papirusul Beatty, scris în jurul anului 1350 şi descoperit la Teba, este cel mai vechi dicţionar de vise din lume.